یک پیش بینی نگران کننده؛ قیمت مرغ به چقدر می رسد؟

نبی پور، رئیس هیات‌مدیره اتحادیه مرغ تخم‌گذار درباره افزایش قیمت مرغ و تخم مرغ به دیده بان ایران گفت: اگر اوضاع به همین منوال پیش برود، افزایش محسوس قیمت ارز در هفته‌های اخیر، حدود ۶ ماه دیگر یعنی در ماه‌های ابتدایی سال آینده تاثیر خود را روی قیمت مرغ و تخم‌مرغ نشان می‌دهد.

نبی پور، رئیس هیات‌مدیره اتحادیه مرغ تخم‌گذار درباره افزایش قیمت مرغ و تخم مرغ به دیده بان ایران گفت: اگر اوضاع به همین منوال پیش برود، افزایش محسوس قیمت ارز در هفته‌های اخیر، حدود ۶ ماه دیگر یعنی در ماه‌های ابتدایی سال آینده تاثیر خود را روی قیمت مرغ و تخم‌مرغ نشان می‌دهد.

در هفته‌های اخیر قیمت دلار در بازار آزاد همراه با تشدید تنش‌های منطقه‌ای به‌شدت افزایش یافته است، به نحوی مطابق گزارشات ارائه‌شده در کانال‌های معتبر اطلاع‌رسانی قیمت طلا و ارز، نرخ دلار آزاد از یکم شهریور یعنی زمان شروع به کار کابینه جدید تا امروز که بیش از دو ماه از نشستن وزیران دولت چهاردهم روی کرسی‌های خود گذشته، از ۵۸ هزار تومان به ۶۶ هزار تومان رسیده است.

در این میان، اگرچه کالاهای اساسی و نهاده‌های مورد نیاز برای تولید آن‌ها از جمله مرغ و تخم‌مرغ براساس ارز ترجیحی که در قانون بودجه ۱۴۰۳، ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان قیمت‌گذاری شده است، تامین می‌شود، ولی نوسانات ارز در بازار آزاد هم روی قیمت دلار نیمایی تاثیر می‌گذارد که نرخ مکمل‌ها، واکسن‌ها و داروهای لازم برای پرورش مرغ به آن‌ها وابسته است و هم در بلندمدت، قیمت تمام کالاها از جمله نهاده‌ها را افزایش خواهد داد.

به همین دلیل، فعالان بازار مرغ نگران آن هستند که در ماه‌های آتی که خریدهای قبلی نهاده‌ها، مکمل‌ها و واکسن‌ها توسط مرغداران به پایان برسد و آن‌ها بخواهند مواد اولیه مورد نیاز خود را با قیمت‌های جدید تهیه کنند، خواه ناخواه قیمت مرغ و تخم‌مرغ نیز افزایش پیدا کند. از نظر آن‌ها، حتی اگر دولت بخواهد قیمت‌های مصوب را به صورت دستوری پایین نگه دارد، طبیعتا توان تولیدکنندگان کاهش خواهد یافت که این مساله هم روی کاهش صادرات قانونی مرغ و تخم‌مرغ تاثیر می‌گذارد و هم روی افزایش قاچاق غیرقانونی این کالاها.

در این میان، با توجه به این که دولت در لایحه بودجه تقدیمی به مجلس، نرخ مشخصی را برای ارز ترجیحی در سال آینده تعیین نکرده است، این نگرانی وجود دارد که افزایش قیمت ارز ترجیحی در شروع سال ۱۴۰۴ با تاثیر بلندمدت نوسانات اخیر دلار در بازار آزاد همراه شود و قیمت کالاهای اساسی نظیر مرغ و تخم‌مرغ را بالا ببرد.

افزایش قیمت دلار آزاد در ۶ ماه آینده روی بازار مرغ تاثیر می‌گذارد

نبی‌پور با تاکید بر این که تاثیر نوسانات دلار در بازار آزاد روی بازار مرغ و تخم‌مرغ در بلندمدت خواهد بود و نه در کوتاه مدت، به دیده بان ایران گفت: هیچ مرغداری، نهاده‌ها و مواد اولیه مورد نیاز خود را به صورت روزانه تهیه نمی‌کند، بلکه همیشه برای چند ماه بعد ذخیره می‌کند، بنابراین شاید نوسانات شدید قیمت ارز، همین امروز تاثیر مستقیمی روی بازار مرغ و تخم‌مرغ نداشته باشد، اما اگر اوضاع به همین منوال پیش برود، افزایش محسوس قیمت ارز در هفته‌های اخیر، حدود ۶ ماه دیگر یعنی در ماه‌های ابتدایی سال آینده تاثیر خود را روی قیمت مرغ و تخم‌مرغ نشان دهد.

رئیس هیات‌مدیره اتحادیه مرغ تخم‌گذار استان تهران خاطرنشان کرد: اگر دولت در بودجه سال آینده ارز نیمایی را به صورت پلکانی حذف کند و جایگزینی برای آن در نظر نگیرد، یعنی قیمت دلاری که برخی مواد اولیه مورد نیاز برای تولید کالاهای اساسی با استفاده از آن وارد کشور می‌شود، به دلار آزاد نزدیک شود، در بلندمدت شاهد تاثیر قابل توجه این تصمیم روی قیمت اجناس ضروری از جمله مرغ و تخم‌مرغ خواهیم بود، زیرا تنها بخشی از مواد اولیه لازم برای تولید این کالاها با ارز ترجیحی تامین می‌شود و قیمت بخش زیادی از مواد اولیه به دلار نیمایی وابسته است.

تاثیر ۵۰ درصدی نوسانات دلار آزاد روی بازار مرغ

ابراهیمی همچنین به تاثیر نوسانات دلار در بازار آزاد روی قیمت مرغ و تخم‌مرغ اشاره کرد و گفت: با توجه به این که دو نهاده اصلی مورد نیاز برای پرورش مرغ یعنی ذرت و کنجاله سویا با ارز ترجیحی ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی تامین می‌شود، طبیعتا بخش اصلی خوراک مرغ به صورت مستقیم تحت تاثیر نوسانات دلار آزاد قرار نمی‌گیرد، اما بقیه کالاهای مورد نیاز برای تولید مرغ از جمله مکمل‌ها، واکسن‌ها و انواع داروها حتما تحت تاثیر نوسانات قیمت دلار در بازار آزاد قرار دارد. البته باید توجه داشت که تاثیر نوسانات ارزی فقط روی قیمت تمام‌شده مرغ نیست، بلکه با افزایش نرخ دلار در بازار آزاد، ارزش پول ملی ما نیز پایین می‌آید که این می‌تواند روی افزایش میزان قاچاق مرغ و تخم‌مرغ دامن بزند.

مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی ایران ادامه داد: مسئولان اصرار دارند که قیمت مرغ و تخم‌مرغ را در بازار داخلی ثابت نگه دارند و در چنین شرایطی، خرید مرغ ایرانی که قیمت‌گذاری آن براساس ریال انجام می‌شود، در بازارهای کشورهای همسایه به‌صرفه‌تر است. به عبارت دیگر، در حال حاضر قیمت هر کیلو گوشت مرغ در کشورهای همسایه ما بین ۲ تا ۲.۲ دلار یعنی ۱۴۰ تا ۱۵۰ هزار تومان است، اما قیمت مرغ در بازار ایران کمتر از ۸۰ هزار تومان است و همین حالا قاچاق گوشت مرغ به کشورهای همسایه به روش‌های مختلف رواج دارد؛ بنابراین با افزایش قیمت ارز و در نتیجه، افزایش قیمت تمام‌شده تولید مرغ، اگر دولت همچنان بخواهد قیمت مرغ را به صورت دستوری پایین نگه دارد، طبیعتا قاچاق گوشت مرغ به کشورهای همسایه به‌شدت افزایش می‌یابد.

وی در ادامه تاکید کرد: اگر نوسانات اخیر دلار در بازار آزاد روی بازار مرغ تاثیر صد درصدی نداشته باشد، ولی حتما تاثیر ۵۰ درصدی خواهد داشت که مهمترین تاثیر آن نیز روی افزایش میزان قاچاق مرغ و تخم‌مرغ خواهد بود که می‌تواند کمبود این محصولات در بازار داخلی را به همراه داشته باشد که مشکلات عدیده‌ای را برای مردم ایجاد می‌کند.

تداوم ناآرامی‌های منطقه‌ای، قیمت مرغ و تخم‌مرغ را افزایش می‌دهد

ابراهیمی با تاکید بر این که تنش‌های منطقه خاورمیانه حتما تاثیر مستقیمی روی بازارهای گوناگون از جمله بازار مرغ ایران گذاشته است، به دیده بان ایران گفت: قرار بود با تغییر دولت، کشورمان به سمت کاهش تنش‌ها و تعامل بیشتر با دنیا حرکت کند که این مساله می‌توانست روی ثبات قیمت ارز اثر بگذارد. همچنین دیدگاه‌های تیم اقتصادی دولت جدید به بازار آزاد نزدیکتر است و این موضوع فعالان بازار را امیدوار کرده بود که در دولت چهاردهم شاهد فضایی سالم‌تر و رقابتی‌تر باشیم، ولی متاسفانه شرایط غیرعادی منطقه و تشدید تنش‌ها، از همان نخستین روز شروع به کار دولت جدید خود را نشان داد و طبیعتا دولت هنوز مجالی برای پیاده کردن ایده‌های خود در بازار پیدا نکرده است.